10 de juliol 2013

EUFÒRIA DECREIXENT

Sembla que mica en mica el suflé es va desinflant i les coses tornen a lloc. A l’absència del PSC i de Foment del Treball a la reunió sobre el Pacte Nacional pel Dret a Decidir cal afegir la del Cercle d’Economia que tampoc va assistir a l’esmentada reunió


Després de la reunió, en roda de premsa al Parlament, el portaveu del Govern va explicar que "el conjunt de formacions polítiques, entitats i institucions tenen perspectives diferents". "Només veient-ne el llistat ja es veu que no tothom pensa el mateix", afegir.

Francesc Homs destacà el "comú denominador" en totes les intervencions de la reunió "a favor del dret a decidir", però va remarcar que "s'ha posat de manifest una pluralitat d'opcions sota la base del dret a decidir".

Per la seva banda, El Consell de Cambres de Catalunya, que es va adherir al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, considera que "cal respectar la voluntat majoritària del poble català", però tenint en compte "els escenaris econòmics que es derivin d’aquesta decisió". En aquests sentit, asseguren que "Catalunya ha de continuar a la Unió Europea (UE)".

El Consell, que integra el conjunt de les tretze cambres catalanes, representatives de tot el teixit empresarial català, manifesta que "cal obrir un procés amb plenes garanties legals i amb un resultat vinculant i reconegut per totes les institucions". Així, reclamen "obrir un diàleg serè amb l’Estat, tot i les dificultats".

En aquests termes es va manifestar el president del Consell, Miquel Valls, en el decurs de la reunió constituent del Pacte Nacional al Parlament de Catalunya. Valls ha opina que en el procés cal tenir molt en compte els condicionants econòmics.

En aquest sentit, considera que com a institució representativa de tot el teixit empresarial català "la qüestió no és si una Catalunya amb Estat propi seria o no viable econòmicament, sinó si les oportunitats derivades del canvi d’estatus compensarien les contingències".

Valls creu que la resposta dependrà de com es gestioni el procés de Catalunya i de fins a quin punt aquest servirà per facilitar una integració més efectiva de l’economia catalana en el context mundial, en comparació amb la situació actual.

Les cambres consideren que els petits països poden ser tan viables econòmicament com els grans, sempre i quan "el grau d’internacionalització i integració amb altres economies sigui proporcionalment superior".

En resum: consulta dins de la legalitat i després condició sine quanon que Catalunya continuí dins la Unió Europea.

Per altra banda, que el Concert per la llibertat ha estat tot èxit, és quelcom poc qüestionable; ara bé, seria interessant que algú ens expliqués quins recursos públics s’han esmerçat en aquest acte. També ens haurien de dir si alguna entitat es decideix a fer un acte semblant al Concert per la Llibertat, però en favor de la unitat dels pobles d’Espanya, si es trobarà la mateixa predisposició a col•laborar per part de l’Administració catalana. Seria tot un detall.

També com a ciutadans tenim tot el dret a saber on aniran a parar els beneficis que dissabte passat es van generar, perquè fins on hem pogut saber els artistes van actuar de franc.

I una última curiositat: amb els diners públics aportats a l’esdeveniment quantes beques menjador s’haurien pogut cobrir.


Bernardo Fernández

Publicat a e-notícies.cat 01/07/13

LO QUE PUDO HABER SIDO Y NO FUE

Estos días se cumplen 93 años de la proclamación de la Segunda República española. Aquel hecho histórico fue posible porque se dieron una se...