27 de febrer 2012

AMBIGÜITAT


El Conseller de Salut Boi Ruiz no para, ara ha decidit obrir la porta al capital privat en els Hospitals de l’ICS. Aquesta iniciativa, com no podia ser de cap altra manera, no han agradat gens ni al PSC ni al sindicat Metges de Catalunya, que retreuen al conseller la seva ambigüitat i veuen darrere d’aquesta iniciativa diferents objectius, però amb la paraula ‘privatitzar’ com a eix vertebrador de tots ells.

Boi Ruiz, ha defensat, en una entrevista a 'El Mundo', que obrir la porta al capital privat no vol dir privatitzar l'Institut Català de la Salut (ICS) i ha destacat que la sanitat pública no corre perill a Catalunya.
Però que digui això un senyor amb un currículum com el del Conseller, és, com a mínim, sospitós. l’ICS és una institució pública que ha demostrat que té un rendiment, per tant és fàcil imaginar que darrere aquesta proposta poden haver intencions perverses.

Ningú no pot garantir que no existeixi un pla consistent en deixar d’invertir durant dos anys per trobar una excusa perquè entri capital privat. Les inversions, que van caure en picat en 2011, continuen sense veure’s en els pressupostos de 2012 i d’aquesta manera es deixa la porta oberta per l’entrada de capital privat; quan, realment, pel nivell i estructura de les inversions que es venien fent en el temps dels tripartits no feia falta que entrés ningú per fer negoci.

No es qüestiona que cal buscar fórmules per millorar la gestió dels hospitals i buscar sinergies amb altres institucions, però això no te res a veure amb trossejar la institució i vendre la seva propietat.
Metges de Catalunya creu que volen privatitzar la gestió i els edificis.

Els Metges de Catalunya consideren que la intenció del conseller no es “trossejar” l’ICS per desprès vendre els hospitals, perquè dubten que l’oferta pugui ser interessant per als possibles compradors i per això creuen que el que pretén el Conseller Boi Ruiz és fugir de la supervisió pública, ja que per ell és: “farragós, feixuc i molt burocratitzat”.

Segons ha declarat Francesc Duch, vicepresident de Metges de Catalunya, el sindicat creu que Boi Ruiz vol introduir “fórmules de l’empresa privada”, que facilitin la gestió dels grans hospitals. A més, això facilitaria “la venda dels edificis dels hospitals per a desprès alquilar-los” amb un contracte indefinit.

Metges de Catalunya considera aquesta pràctica és “pa per avui i fam per demà” i assenyala que “això no és privatitzar el sistema, però si l’edifici”. Actualment no és possible vendre els edificis, doncs pertanyen al Govern central, malgrat que Artur Mas va demanar recentment la seva cessió.

Un altre dels grans canvis que introduiria la privatització de la gestió dels grans hospitals és que els metges deixarien de guanyar-se la plaça mitjançant oposicions, canvi davant el qual Francesc Duch ja ha anunciat la oposició del sindicat i que demanaran una indemnització per als afectats, doncs consideren que la plaça és una propietat i se’ls està furtant.

Bernardo Fernández
bernardofernandez.blogspot.com/
publicat a e-noticies.com 24/02/12

APUNTES PARA UN NUEVO MODELO DE FINANCIACIÓN

En una iniciativa inédita hasta la fecha, en materia financiera, una veintena de entidades empresariales catalanas hicieron público, días at...