12 de gener 2011

PRIMERES DECISIONS


Dies enrere Artur Mas va fer la seva primera compareixença com a portaveu del Govern. Com no podia ser d’altra manera després del Consell Executiu va parlar el president i es va queixar de l'herència rebuda. Lògic. Al que entra li interessa que les coses estiguin malament, per així, poder aplicar mesures correctores més dures que les que havia pogut avançar en campanya. Va anunciar la retallada dels càrrecs públics, potser és una bona decisió, però no solucionarà la situació de les finances perquè aquestes, vulguem-ho o no, van lligades a l’evolució dels números de l'Estat i també de l'economia global, ja que les nostres butxaques estan lligades a les dels alemanys o les dels italians. Negar aquesta evidència és enganyar-se a si mateix i també als altres. Després vénen els serrells, com per exemple, la pujada de peatges a les autopistes, o el cobrament de determinats serveis sanitaris, que han tornat a veure la llum sense que en això hagi tingut res a veure el Govern anterior. Són decisions polítiques de les que han de respondre aquells que les prenen. És veritat que, per ser tan conegudes, no constitueixen cap novetat en el terreny del finançament. Així doncs, sí això és l'única cosa que se li ha ocorregut al nou conseller d'Economia, molt ens temem que decebrà els que creuen en el seu talent i prestigi. De moment, encara no han passat els famosos cent dies de gràcia i que per tant cal observar com es van succeint les coses per després dir el que sigui més raonable. Per això, és legítim donar un marge de confiança al nou president.
Malgrat que en cap moment va voler parlar de retallada o de comiat de personal públic, el president tampoc no ha negat que en la darrera fase, que ha de suposar la reducció del nombre d’empreses públiques, alguna de les mesures que vagin en aquest sentit.
Les fases anteriors serien la ja consumada reducció de conselleries, la reducció del 23% de l’estructura política de la Generalitat -ja posada en pràctica i que encara per quantificar-, una nova retallada de personal eventual que s’anunciarà en un parell de setmanes i, abans de la definitiva, una reducció de subdireccions generals.

Mas ha situat aquests “esforços que s’hauran de demanar a molta gent” en el context d’un objectius de reducció del dèficit que no s’acompliran, segons ha avançat el propi president. El màxim previst estava situat, segons dades del Banc d’Espanya, en l’1,3% del PIB, i Mas, malgrat no tenir les dades definitives, ha avançat que aquest percentatge podria “duplicar-se o triplicar-se”. Així, ha deixat anar que el dèficit d'aquest any podria sobrepassar els 7.000 milions d’euros.
El president de la Generalitat ha avançat “ajustaments importants” per els propers dotze mesos, i ho justifica assegurant que en joc està “el futur mateix de la Generalitat”. Amb aquestes paraules es poden justificar moltes mesures, entre elles la introducció, com sospiten els sindicats, d’elements propis del copagament sanitari del que reneguen, com el pagament de les menjades als hospitals per part dels usuaris.
Mas, que ha volgut donar a entendre de manera clara que la situació que s’han trobat a les arques públiques és pitjor de la que esperaven, ha situat les retallades en aquest context, però ha indicat que el Govern encara es troba en la fase de “fer la fotografia” de la situació i que quan ho tinguin clar prendran les mesures.

Bernardo Fernández
Publicat a e-noticies 08/01/2011

APUNTES PARA UN NUEVO MODELO DE FINANCIACIÓN

En una iniciativa inédita hasta la fecha, en materia financiera, una veintena de entidades empresariales catalanas hicieron público, días at...